BOOK HR-TJENESTER NÅ

Tips for effektive presentasjoner

ledelse lederutvikling

Som leder er du ikke bare ansiktet utad for bedriften - du er også dens stemme. Evnen til å kommunisere og presentere med tydelighet og klarhet er ikke bare viktig, det er uunnværlig. I denne artikkelen skal vi se mer på nøkkelstrategier for å lykkes med dine leder presentasjoner, fra grundig forberedelse til mestring av verbal og non-verbal kommunikasjon. Enten du står foran teamet ditt, klienter eller et publikum, vil disse rådene hjelpe deg med å fremstå som en selvsikker og engasjerende leder.

 

Hvorfor er gode presentasjoner viktig for deg som er leder

Som en leder kan gode presentasjonsevner ta deg langt. Det å kunne kommunisere og presentere godt, effektivt og tydelig er en viktig lederoppgave. Det handler ikke bare om å snakke foran folk, men om å virkelig få budskapet ditt ut på en måte som inspirerer og engasjerer dine medarbeidere. Når du står foran teamet ditt, er det ikke bare deg selv som representeres, men også visjonen dere har og målene dere har satt i teamet og organisasjonen.

Å kunne formidle på en klar og overbevisende måte så alle forstår hva de skal gjøre, og hva hver enkelt skal bidra med i det daglige for å nå opp er kan være avgjørende. Få på denne måten folk med på laget, og motiver dem til å yte sitt beste. Å mestre presentasjoner handler også om å bygge tillit og styrke forholdene dine som leder både internt og eksternt. Når du kan presentere godt, kan du også få andre til å forstå og støtte ideene dine, og det gjør deg også i stand til å drive organisatoriske endringer og enklere oppnå suksess. Gode presentasjonsevner er en nøkkelkompetanse for enhver leder.

 

Sett mål for din presentasjon 

Når du vet at du skal presentere og snakke om foran dine ansatte, kunder eller andre eksterne grupper så er det definitivt best å forberede seg grundig. Sett et klart mål for presentasjonen din og hva du vil oppnå med den. Hva er det de som lytter til deg skal få ut av det du skal si? Husk også å kjenne godt til målgruppen. Da er det lettere å tilpasse innhold, språk, og måten du presenterer på til de som skal lytte til deg.

 

 

Lag god struktur

Deretter bør du utvikle en tydelig struktur for presentasjonen din. Skriv opp stikkord for alt av innholdet du vil ha med og lek litt med hvordan du vil legge opp innholdet. Kanskje du til og med får til å ha en råd tråd gjennom hele presentasjonen? Videre anbefales det å legge opp en innledning som fanger oppmerksomheten til de som skal lytte til deg. Kanskje du vil starte med konklusjonen, eller du finner en annen interessant innfallsvinkel som gjør at de som lytter blir henrykt og interesserte i temaet du skal snakke om.

Videre bør du fortelle hvorfor det du skal snakke om er viktig. Vi mennesker er ofte opptatte av hvorfor, så forklar dette tydelig. Videre kan du gjerne gi en kort en oversikt over hvilke hovedpunkter du skal snakke om i hoveddelen din, og gjerne da ikke mer en tre til fem punkter.

 

Les også kommunikasjon ditt hemmelige verktøy

 

Hoveddelen står for det viktigste innholdet

Når introen er gjennomført så er det på tide å komme til hoveddelen av presentasjonen din.  Den skal gjerne formidle hovedpoengene dine på en logisk og effektiv måte. Hoveddelen består av ca. 85% av presentasjonen, så det er her du får frem det meste av det du skal si. Når du lager presentasjonen, og dersom du velger å ha en Power Point presentasjon å støtte deg til så husk å bruke endel bilder.

Du kan også ellers i løpet av presentasjonen din bruke video eller diagrammer. Vi mennesker er visuelle av oss, og vi lærer og husker ofte mye mer i etterkant om vi ser bilder under presentasjonen i stedet for mye ord og grafer. Dersom du likevel skal skrive litt ned i presentasjonen din, så bruk gjerne få kulepunkter og få ord. Gjør det enkelt rent visuelt, og snakk og forklar heller muntlig rundt hvert enkelt punkt.  Når hoveddelen er presentert er det klart for en avslutning som er en oppsummerer av det du har snakket om, og gi gjerne også en klar oppfordring til handling.

 

 

Verbal og non-verbal kommunikasjon

Når du presenterer er det viktig å ha god kommunikasjon både verbalt og non-verbalt. På den verbale siden er det best å være tydelig og effektiv i kommunikasjonen. Så velg ord og setninger som er enkle å forstå. Forklar det du skal si på en enkel måte. Unngå det vi kaller fyllord, fremmedord og forkortelser, som kun noen av de som lytter forstår. Vær engasjerende i kroppsspråket og språkbruken. Dette inkluderer å bruke en god tone, tilpasse språket til publikum og være bevisst på tempoet og pausene for å sikre forståelse og oppmerksomhet. Samtidig er det viktig å være oppmerksom på den non-verbale kommunikasjonen. Dette innebærer å opprettholde øyekontakt med publikum, ha en åpen og selvsikker kroppsholdning, og du kan gjerne bruke bevegelser og gestikulering for å understreke poengene.

 

"Kommunikasjon foregår verbalt men også non-verbalt, via vårt kroppsspråk, ansiktsutrykk og stemmebruk"

 

Blir du nervøs før du holder presentasjoner

Om du er av de mange som blir nervøse før en presentasjon er det nyttig å øve grundig på innholdet og være godt kjent med materialet du skal snakke om. Puste dypt og fokuser på å tenke positiv. Dette kan bidra til å redusere nervøsiteten. Videre kan det være til hjelp å visualisere suksess og forestille deg en vellykket presentasjon. Lukk øynene og se for deg at du lykkes med det du skal si, og har fornøyde medarbeidere som får mye ut av det du snakker om. Husk å ha tillit til seg selv og dine evner, og aksepter at litt nervøsitet er helt normalt.

 

Ta ditt lederskap og dine ledere til neste nivå med våre skreddersydde kurs og coaching-programmer for bedrifter og enkeltpersoner. Kontakt oss i dag for å starte reisen til en mer effektiv og inspirerende lederrolle!

Paola Andrea er ledercoach i Norges Rekruttering & Akademi. Hun brenner for å utvikle ledere og kandidater for å hente ut det beste i hver enkelt. Ta gjerne kontakt for en god samtale om lederutvikling, HR- tjenester, mastermind, business coaching eller rekruttering. 

Email: [email protected]     Tlf: 932 05 993

Les flere blogg innlegg

Bli produktiv med god tidsstyring

Tips for effektive presentasjoner

Fra CV-tilpasning til intervju-coaching

Meld deg på, og motta de nyeste videoene og artiklene om ledelse, personlig utvikling og human resources 

 
For å kunne sende deg e-post må vi lagre informasjon om deg.
Les mer om personvern