BOOK HR-TJENESTER NÅ

6 gode tips for å lykkes med jobbsøkeprosessen

 I en jobbsøkerprosess er det en rekke ting å forholde seg til. Hvordan bør man egentlig gå frem for å lykkes så godt som mulig i jobbsøkeprosessen? Vi gir deg gjerne noen tips med på veien.

 

CV og søknad

For å lykkes i en jobbsøkerprosess bør du først og fremst skrive en god CV slik at potensiell arbeidsgiver får en god og ryddig oversikt over hvem du er, hvilke erfaringer og kvaliteter du har å tilby. CV er definitivt det viktigste dokumentet du leverer i en jobbsøkerprosess. Likevel bør jobbsøknaden gi gode svar på hvorfor du ønsker å arbeide i stillingen og selskapet. Få frem hva du som potensiell arbeidstaker kan tilby, og hvorfor du vil passe inn i stillingen. Søknaden bør man forsøke å korte ned til en A4 side. Vær konkret og interesser leseren.

 

Bør bedriften ringes?

Å ringe den aktuelle lederen som skal ansette kan i noen tilfeller ha en positiv virkning. Nettopp fordi lederen får et inntrykk av deg på telefonen, og husker deg kanskje videre til CV gjennomgang, og screening. Pass på at du presenterer deg når du ringer, og ha noen konkrete gode spørsmål å stille. Det forventes ofte at stillingsutlysningen er lest. Det er også viktig at jobbsøker har satt seg inn i hva stillingen går ut på og hva selskapet jobber med. Slik får man ofte en god flyt, og en positiv samtale.

 

Intervju

Noen ganger er man så heldig at man blir innkalt til intervju for den aktuelle stillingen. Ofte har man allerede sendt en CV og søknad, samt lest stillingsutlysningen. Derfor vet man også allerede litt relevante fakta om stillingen og selskapet. Og dette er viktig. Før intervjuet kan det være smart å sette seg enda nærmere inn i selskapet og den konkrete stillingen. Hva er det du som jobbsøker kan tilby selskapet, og hvilken erfaring har du innen feltet? Vær forberedt på å presentere dette konkret på intervjuet i tillegg til å presentere din fulle bakgrunn fra din CV. I tillegg er det også slik at vi mennesker vurderer hverandre, ofte ubevisst ut fra hvilken kjemi vi har i sosiale situasjoner. Slik er det også i intervjuer, så forsøk å kjenn på kjemien, senk skuldrene og forsøk å være deg selv i intervjuet. Får du jobben vil du på et eller annet tidspunkt måtte være deg selv uansett.

 

Kroppsspråk

Det også viktig å tenke litt over hva man tar på seg av tøy på intervjuet. Det er engang slik at dette er med på å forme inntrykket man gir til omverden. Ligg gjerne et lite hakk over hva som er vanlig å ha på av tøy for stillingen du søker. Uansett er et flidd inntrykk bra, både når det gjelder tøy, men også for annet personlig stell. Kroppsspråk har mer å si en hva vi tror. Dermed er dette noe vi også bør være oppmerksomme på. Ha gjerne et fast grep ved håndhilsen og se vedkommende du hilser på i øynene. Under intervjuet bør man tilstrebe en god fysisk holdning og en jevnlig blikkontakt med intervjuer. Selv om et intervju er en noe unormal situasjon for de fleste, så forsøk og slapp av og stol på deg selv. Husk at det er en grunn for at du er innkalt til nettopp dette intervjuet.

 

Forbered spørsmål

Ved slutten av intervjuet er det ofte rom for å stille spørsmål, og her er det smart å gripe muligheten. Det vil kunne gi deg verdifull informasjon om bedriften som kanskje ikke står på hjemmesiden, eller som du har hatt muligheten til å få vite via andre kanaler. I tillegg kan det gi et solid inntrykk dersom du som kandidat har noen relevante spørsmål som ikke er nevnt fra tidligere. Vis interesse for bedriften, stillingen og arbeidet som kanskje skal gjennomføres fremover. Det er helt fint å ha med notater med spørsmål, og notere kort ned svarene du mottar fra lederen som skal ansette. Informer gjerne om hvorfor du noterer ned svarene.

 

Når intervjuet går mot avslutningen

Når intervjuet er ferdig, og man skal til å forlate lokalene gir det et godt inntrykk å gi lederen som skal ansette et fast håndtrykk og takke for at man fikk mulighet til å komme på intervju. Bruk et positivt kroppsspråk også her. Slik rundes intervjuet av på en høflig, tillitsfull og fin måte.

Paola Andrea er ledercoach i Norges Rekruttering & Akademi. Hun brenner for å utvikle ledere og kandidater for å hente ut det beste i hver enkelt. Ta gjerne kontakt for en god samtale om lederutvikling, HR- tjenester, mastermind, business coaching eller rekruttering. 

Email: [email protected]     Tlf: 932 05 993

Les flere blogg innlegg

Bli produktiv med god tidsstyring

Tips for effektive presentasjoner

Fra CV-tilpasning til intervju-coaching

Meld deg på, og motta de nyeste videoene og artiklene om ledelse, personlig utvikling og human resources 

 
For å kunne sende deg e-post må vi lagre informasjon om deg.
Les mer om personvern