Mellomrommets kraft

“Almost everything will work again if you unplug it for a few minutes, including you.”
– Anne Lamott
Hva om den viktigste strategiske utviklingen for deg som leder ikke skjer i møterommet, men mens du går en tur, sitter med kaffekoppen, eller lar tankene flyte i stillhet? De dypeste innsiktene i lederskap kommer sjelden når du leter etter dem. I virkeligheten skjer de beste strategiske tankene når du ikke prøver på det.
Påsken, denne rolige, rare pausen midt i året kan derfor være noe langt mer enn bare et avbrekk. Denne pausen kan være din viktigste mentale omstart som leder.
Når tempoet senkes og kravene stilner, skjer det noe bemerkelsesverdig i hjernen. Det såkalte default mode network aktiveres. Et nettverk av områder i hjernen som lyser opp når vi ikke fokuserer på en spesifikk oppgave.
Dette nettverket er forbundet med selvrefleksjon, kreativitet og strategisk tenkning. Det betyr at når du går en tur på ski, ser ut over fjellet eller bare lar tankene vandre over en kaffekopp, er hjernen faktisk på sitt mest strategiske.
Tankene er på det mest strategiske når du lar tankene vandre
Hjernen din arbeider på en ny måte
Over tid er det relasjonene dine som skaper de sterkeste resultatene, ikke fordi du skal prestere med dem, men fordi at når du investerer i dem jevnlig, med ekte interesse og tilstedeværelse så kommer prestasjonene som en naturlig konsekvens.
Nevrovitenskapen peker også på noe mange ledere overser. Når du kobler deg av, begynner nemlig hjernen å jobbe på en annen måte. Nye ideer, løsninger og perspektiver dannes ikke når du sitter presset i et styrerom. De oppstår ofte i pauser, i dusjen, eller midt i påskestillheten. Dette kalles gjerne inkubasjonseffekt. Det er hjernens evne til å modne problemer i bakgrunnen uten din bevisste innsats.
En leders undervurderte superkraft
Ledelse krever ikke bare handling, men rom for idéer. Påsken kan gi deg akkurat det rommet. Ikke for å planlegge neste kampanje eller kvartalsmål, men for å stille deg selv spørsmål du ikke har rukket å tenke på. Ikke bare: Hva er neste steg? Og hvorfor går vi i denne retningen i det hele tatt?
Jo mer du gir hjernen frihet, desto mer gir den tilbake. Derfor er mellomrommene, og påsken kanskje en leders undervurderte superkraft.
Å handle i tråd med dine verdier gir deg mening
Det personlige kompasset
Når du først har bremset ned, og hjernen har begynt å jobbe i dybden så er det én refleksjon som kan forandre mer enn alle strategi samlinger til sammen:
Leder du i tråd med den du ønsker å være?
De fleste ledere har verdier de snakker om, og verdier de faktisk lever etter. Ofte er ikke gapet synlig før tempoet roes ned. Det er først når du får avstand til hverdagens autopilot at du ser det. De små (eller store) avvikene mellom intensjon og atferd. Mellom det du ønsker å stå for, og det du faktisk gjør.
Det er her den indre motivasjonen bor, ifølge forskerne Deci og Ryan. Når du handler i tråd med dine egne verdier, aktiveres ikke bare motivasjon, men også mening. Du føler deg sterkere forankret, mindre stresset og mer i balanse. Men du må tørre å stille deg de vanskelige spørsmålene. Ikke nødvendigvis bare: hvordan kan jeg bli en bedre leder? Men:
Hvem er jeg egentlig når ingen ser? Og hvor i lederrollen svikter jeg meg selv?
I coaching kaller vi dette «verdikrysset». Et stille punkt hvor du får mulighet til å kalibrere deg selv. Det handler ikke nødvendigvis om perfeksjon, men om ærlighet. Å se deg selv uten forsvar, og kunne spørre: hva er jeg i ferd med å bli, og vil jeg dit?
Les også hvordan lede via coaching
Noen ganger trenger du bare stillhet, utsikt og en kopp kaffe for å høre ditt eget indre kompass igjen
Autentisk ledelse
I autentisk ledelse handler det ikke nødvendigvis om å være ufiltrert eller myk, men om å lede fra et indre kompass. Det betyr å ta beslutninger som er i tråd med den du faktisk er, ikke bare hva som forventes av deg. Og påsken som kan være stille og det går langsomhet, så gir dette deg en perfekt ramme for å finne tilbake til det kompasset, eller justere det.
Du må ikke nødvendigvis finne nye svar. Du trenger å høre dine egne gamle, de du glemte i all støyen.
Stillhetens relasjoner
Ledelse er alltid relasjonelt. Det handler ikke om deg alene, men om hvordan du påvirker andre, og hvordan de opplever å bli ledet av deg. Men i den daglige driften blir relasjoner ofte redusert til funksjon. Som leder skal man jo “følge opp”, “ta samtalen”, “gi tilbakemelding”, “bygge teamet”. Men hvor ofte stopper du opp og kjenner etter: Hvordan har jeg det egentlig med menneskene jeg leder?
I pauser som i påsken kan det gi deg rom til å kjenne etter det du vanligvis ikke har tid til å merke så mye til. Ikke bare hvordan du samhandler, men hvordan du forholder deg. Hvem i teamet ditt kunne hatt godt av litt mer oppmerksomhet fra deg? Hvem har du kanskje ikke hatt en god samtale med på en stund? Og hvem har du lyst til å lytte mer åpent og tilstedeværende til?
Påsken kan gi deg tid til å kjenne etter det du vanligvis ikke har tid til å kjenne så mye på ellers
Den viktigste innsikten kommer etter møtet
Nevrovitenskapen viser at vår evne til empati og perspektivtaking aktiveres i ro. Når hjernen ikke er fanget i problemløsing, blir du mer åpen for signaler, følelser og nyanser. Den delen av hjernen som registrerer sosial informasjon, som mikrouttrykk, tonefall og ubevisste reaksjoner, har faktisk bedre tilgang når du er i hvilemodus. Det betyr at ekte relasjonell innsikt ikke kommer i ledelsesmøtet, men ofte i etterkant, når du får tenkt over hva som egentlig skjedde.
Når du lytter stille hører du hva relasjonene dine trenger
Påsken kan derfor være en anledning til å justere kursen, ikke bare i strategi, men i relasjoner. Still deg selv spørsmål du vanligvis ikke rekker:
- Hvordan kan jeg gjøre det enda tryggere for andre å tenke annerledes enn meg?
- Hva kan jeg bli mer bevisst på i måten jeg virker på andre, og hva vil jeg utvikle videre?
- Hva trenger relasjonene mine nå? Og hvordan kan jeg gi mer rom for det?
Relasjonell tillit skapes ikke av stillingsbeskrivelser eller gode intensjoner. Den bygges i det du er villig til å se, og i din evne til å lytte når folk ikke snakker høyt.
Legg også merke til det som ikke blir sagt direkte
Resultatene kommer når relasjonen får plass først
Så når du kobler av i påsken, kan du samtidig koble deg sterkere på det som faktisk skaper resultater over tid, nemlig relasjonene. Over tid er det relasjonene dine som skaper de sterkeste resultatene. Ikke fordi du skal prestere i dem, men fordi du investerer i relasjonene i teamet ditt jevnlig, med ekte interesse og tilstedeværelse. Når du gjør det, kommer prestasjonene som en naturlig konsekvens. Leder du fra relasjonene først, så kommer resultatene av seg selv.
Klar for å ta neste steg?
I NRA hjelper vi ledere med å utvikle et lederskap som hviler på ekte relasjoner, strategisk refleksjon og et tydelig indre kompass.
Våre coachingprogrammer og lederutviklingsforløp gir deg verktøy, men også mellomrommet du trenger for å tenke klart, lytte dypere og lede med integritet.
👉 Ta kontakt hvis du vil bruke denne våren til å justere kursen, både i strategien din og i relasjonene som gjør den mulig!